Haku

Omatoimikirjastot ja itsepalvelu

Omatoimikirjastopalvelut

Kaikki omatoimikirjastot ovat avoinna joka päivä klo 7–21. Aukiolopoikkeuksista tiedotetaan verkkokirjastossa ja kirjastojen tiloissa. Arkipyhät eivät vaikuta omatoimiaukioloihin.

Omatoimikirjastoon on asennettu asiakkaiden omatoimikäytön mahdollistava järjestelmä, joten omatoimikirjastoja voi käyttää myös kirjaston palveluaukiolojen ulkopuolella.

Omatoimikulku tapahtuu kirjastokortilla. Rääkkylän omatoimikirjasto vaatii sisäänpääsyyn kulkutunnisteen, joka on pantillinen.

Toveri-ovikone

Huomioithan, että sisäänpääsyyn ei voi käyttää digitaalista kirjastokorttia (esimerkiksi Joensuu-sovellus).

Omatoimiajalla voit lainata ja palauttaa aineistoa automaatilla, noutaa varauksesi, käyttää tietokoneita tai vaikkapa vain viettää aikaa kirjastossa.

Useissa kirjastoissa myös tulostaminen, kopioiminen ja skannaaminen on mahdollista.

Sanoma- ja aikakauslehdet ovat luettavissa myös viikonloppuisin. Huomioithan, että sunnuntaisin Karjalainen ei ilmesty paperiversiona, ja että sunnuntain Helsingin Sanomat jaetaan vasta maanantain jakelussa. Molempien lehtien näköisversiot ovat luettavissa kirjaston tiloissa osoitteessa epress.fi.

Omatoimisopimuksella pääsy kaikkiin omatoimikirjastoihin

Omatoimikäyttöoikeuden Vaara-kirjastojen omatoimikirjastoihin saat allekirjoittamalla omatoimisopimuksen. Se onnistuu käymällä missä tahansa Vaara-kirjastojen omatoimikirjastossa aukioloaikana. Yhdellä sopimuksella saat käyttöoikeuden kaikkiin omatoimikirjastoihimme, joilla on käytössä panttimaksuton omatoimijärjestelmä.

Käyttöoikeus on voimassa heti sopimuksen tekemisen jälkeen.

Alle 15-vuotias asiakas tarvitsee omatoimisopimukseen huoltajan suostumuksen. Huoltajan on oltava paikalla sopimuksen allekirjoitustilanteessa.

Myös yhteisöt voivat tehdä omatoimisopimuksen. Yhteisöasiakas on päiväkoti, koulu tai niiden yksittäinen ryhmä tai muu kaupungin tai kunnan julkisia palveluja tuottava hallintokunta tai laitos. Tarkempi kuvaus käyttöehdoista löytyy omatoimisopimuksesta.

Vaara-kirjastojen yhteinen asiakassopimus omatoimikirjaston käyttöön (pdf)

Vaara-kirjastojen yhteinen asiakassopimus yhteisöille omatoimikirjaston käyttöön (pdf)

Tapahtuman järjestäminen omatoimikirjastossa

Omatoimiaikana kirjastossa ei saa järjestää yleisiä kokoontumisia tai yleisötilaisuuksia, ellei näistä ole erikseen sovittu kirjaston kanssa.

Tapahtuman järjestämiseksi omatoimiajalla vaaditaan täysi-ikäinen vastuuhenkilö, jolla on omatoimisopimus. Tapahtuman tai tilaisuuden tulee olla luonteeltaan kirjastotoimintaan ja sen arvoihin soveltuva sekä pääasiallisesti maksuton (ei sisäänpääsymaksua). Tapahtuman järjestäjä voi olla yksittäinen ryhmä, yhteisö tai yhdistys, mutta ei kaupallinen toimija tai yritys. Kirjastoa ei voi varata yksityishenkilön järjestämiin yksityistilaisuuksiin.

Lisätietoja saat omatoimikirjastoista ja tapahtumasopimuksesta (pdf / 16 Kt).

Itsepalveluaukiolo

Itsepalveluaukiololla tarkoitetaan sitä, että kirjasto avaa ovensa asiakkaille tiettyyn kellonaikaan, jolloin kirjastossa voi asioida normaalisti, mutta henkilökunta ei päivystä asiakaspalvelutiskeillä. Käytössä ovat tilat, kokoelmat ja asiakastietokoneet, lainaus- ja palautusautomaatit sekä varausten noutohylly.

Itsepalveluaukioloa tarjoaa tällä hetkellä:

  • Joensuun pääkirjasto (arkisin klo 9-11, kesälauantaisin klo 10-16 asiakaspalvelu on lukusalissa ja toinen kerros on käytössä itsepalveluperiaatteella)
  • Outokummun kirjasto (ma-pe 9-10)
  • Polvijärven kirjasto (ma-pe 9-10)

-- >