Haku

Omatoimikirjastot ja itsepalvelu

Omatoimikirjastot

Kaikki omatoimikirjastot ovat avoinna joka päivä klo 7–21.

Omatoimikirjastoiksi kutsutaan kirjastoja, joihin on asennettu asiakkaiden omatoimikäytön mahdollistava järjestelmä. Näitä kirjastoja voit käyttää myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Vaara-kirjastojen omatoimikirjastot ovat avoinna omatoimiasiakkaille pääsääntöisesti klo 7–21 ympäri vuoden (pyhät eivät vaikuta aukioloaikoihin). Kirjastokohtaiset poikkeamat ovat mahdollisia. Omatoimikäyttö on maksutonta ja toimii kirjastokortilla. Rääkkylän omatoimikirjasto vaatii sisäänpääsyyn kulkutunnisteen, joka on pantillinen.

Omatoimikäyttöoikeuden kirjastoihimme saat käymällä paikan päällä omatoimikirjastossa allekirjoittamassa asiakassopimuksen. Tämän jälkeen voit omatoimiaikoina avata kirjastokortillasi tai kulkutunnisteellasi kirjaston ulko-oven sähkölukituksen ja käyttää kirjaston palveluja omatoimisesti. Huomioithan, että sisäänpääsyyn ei voi käyttää digitaalista kirjastokorttia (esimerkiksi Joensuu-sovellus).

Alle 15-vuotias asiakas tarvitsee omatoimisopimukseen huoltajan suostumuksen. Huoltajan on oltava paikalla sopimuksen allekirjoitustilanteessa.

Vuoden 2020 alusta alkaen myös yhteisöt ovat voineet tehdä omatoimisopimuksia. Yhteisöasiakas on päiväkoti, koulu tai niiden yksittäinen ryhmä tai muu kaupungin tai kunnan julkisia palveluja tuottava hallintokunta tai laitos.

Vaara-kirjastojen yhteinen asiakassopimus omatoimikirjaston käyttöön (pdf)

Omatoimiajalla voit lainata ja palauttaa aineistoa automaatilla, noutaa varauksesi, käyttää tietokoneita tai vaikkapa vain viettää aikaa kirjastossa. Useissa kirjastoissa myös tulostaminen, kopioiminen ja skannaaminen on mahdollista. Sanoma- ja aikakauslehdet ovat luettavissa myös viikonloppuisin.

Omatoimikirjastoja ovat tällä hetkellä:

Kysy lisää henkilökunnaltamme!

Itsepalveluaukiolo

Itsepalveluaukiololla tarkoitetaan sitä, että kirjasto avaa ovensa asiakkaille tiettyyn kellonaikaan, jolloin kirjastossa voi asioida normaalisti, mutta henkilökunta ei päivystä asiakaspalvelutiskeillä. Käytössä ovat tilat, kokoelmat ja asiakastietokoneet, lainaus- ja palautusautomaatit sekä varausten noutohylly.

Itsepalveluaukioloa tarjoaa tällä hetkellä:

  • Joensuun pääkirjasto (arkisin klo 9-11, kesälauantaisin klo 10-16 asiakaspalvelu on lukusalissa ja toinen kerros on käytössä itsepalveluperiaatteella)
  • Outokummun kirjasto (ma-pe 9-10)
  • Polvijärven kirjasto (ma-pe 9-10)