Asiakkaana kirjastossa

Kirjastokortti

Lainaamiseen tarvitset aina kirjastokortin. Henkilökohtaisen kirjastokortin ja tunnusluvun saat kaikista Vaara-kirjastoista esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja sitoutumalla kirjaston käyttösääntöihin. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään maksu. Sama kirjastokortti käy kaikissa Vaara-kirjastoissa. Halutessasi voit tulostaa Lainaajatiedot-lomakkeen ja täyttää sen valmiiksi. Näin nopeutat asiointiasi kirjastossa. Alle 15-vuotias saa kirjastokortin huoltajan kirjallisella suostumuksella. Lasten lainaajatiedot-lomake

Kirjastokortin haltija on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta vastaa huoltaja.

Jos korttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoosi. Kirjaston käyttösääntöjen mukaan kortin haltija vastaa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla.

Jos puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoita muutoksesta kirjastoosi tai päivitä tietosi kirjautumalla verkkokirjaston Oma tili –sivulle.

 • Uusi osoite ei päivity tietoihisi automaattisesti, vaan lomakkeella antamasi tiedot välittyvät kirjaston asiakaspalveluun päivitettäväksi.
 • Nimenmuutoksen voit tehdä vain paikan päällä kirjaston asiakaspalvelussa. Ota mukaasi valokuvallinen henkilöllisyystodistus, jossa uusi nimesi.

Tunnusluku

Tunnusluku on vähintään nelinumeroinen luku, jonka saat kaikista Vaara-kirjastoista. Ota mukaan kirjastokorttisi ja kuvallinen henkilöllisyystodistus. Tunnusluku on monikäyttöinen. Tarvitset tunnuslukua, kun:

 • kirjaudut verkkokirjastoon
 • lainaat kirjastossa lainausautomaatilla
 • asioit omatoimikirjastossa

Jos unohdat tunnuslukusi, saat uuden kirjaston asiakaspalvelusta esittämällä kirjastokorttisi. Sähköpostitse tai puhelimitse tunnuslukua ei voida antaa johtuen tietoturvasyistä.

Asiointi verkkokirjastossa

Verkkokirjastoa voi käyttää ilman kirjautumista. Monet palvelut, kuten lainojen uusiminen ja omien tietojen hallinnointi, onnistuvat kuitenkin vain kirjautumalla palveluun kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Ensimmäinen kirjautuminen luo automaattisesti verkkokirjaston käyttäjätilin, minkä jälkeen kirjautuneen käyttäjän palvelut ovat automaattisesti käytettävissäsi.

Kirjastokortit

Verkkokirjaston käyttäjätiliin on mahdollista liittää useampia kirjastokortteja, minkä jälkeen on mahdollista yhdellä kirjautumisella hallinnoida näitä kaikkia ja esim. uusia lainoja. Ominaisuuden hyödyntäminen edellyttää, että liitettävistä kirjastokorteista on tiedossa kirjastokortin numeron lisäksi myös kyseisen kortin tunnusluku. Kaikille käyttäjätiliin liitetyille kirjastokorteille voi määritellä myös nimen.

Oma tili

Lainojen uusiminen, varaukset ja muut kirjautumista vaativat palvelut löytyvät osiosta "Oma tili" omilta välilehdiltään. Oma tili -osioon pääset klikkaamalla ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Oma tili -painiketta.

Uloskirjautuminen

Kun haluat kirjautua ulos palvelusta, klikkaa ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Kirjaudu ulos -painiketta.

Lainat ja uusiminen

Lainojesi eräpäivät näet lainauskuitista tai verkkokirjaston Lainat –välilehdeltä. Palauta tai uusi lainasi viimeistään eräpäivänä, kirjaston aukioloaikana. Voit palauttaa lainasi mihin tahansa Vaara-kirjastoon. Myöhässä palautetuista tai uusituista lainoista peritään myöhästymismaksu.

Joissakin Vaara-kirjastoissa on käytössä palautusluukku. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu lainaajan omalla vastuulla. Luukun kautta palautetut teokset rekisteröityvät vasta seuraavana aukiolopäivänä.

Uusiminen onnistuu verkkokirjaston Lainat -välilehdellä, jonka löydät kirjauduttuasi palveluun. Valitse rastittamalla uusittavat lainat ja klikkaa painiketta Uusi valitut lainat. Voit uusia lainasi viisi kertaa, mikäli niihin ei kohdistu varauksia. Voit uusia lainasi myös soittamalla omaan kirjastoosi. Yhteystiedot löydät Kirjastot-välilehdeltä.

Kirjaston ilmoitukset apunasi

 • Eräpäivämuistutukset lähetetään aina sähköpostitse. Voit valita, montako päivää ennen eräpäivää viesti lähetetään.
 • Myöhästymisilmoitukset lähetetään kirjeenä.
 • Valitut omat asetuksesi näet verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdeltä.
 • Jos haluat muuttaa asetuksia, avaa Omat tiedot -välilehdellä lomake "Tee viestiasetusten muutospyyntö". Tieto välityy kirjaston henkilökunnalle, joka tekee muutokset asiakastietoihisi.

Varaukset

Varausten tekeminen ja niiden hallinnointi onnistuu kätevimmin verkkokirjastossa. Tee ensin tiedonhaku. Voit tehdä varauksen joko suoraan hakutuloksista tai klikkaamalla teoksen nimeä ja siirtymällä teostiedot -sivulle. Klikkaa Varaa -painiketta ja valitse, mistä kirjastosta haluat noutaa teoksen. Voit määritellä Omat tiedot -välilehdellä myös ensisijaisen noutopaikan, jolloin palvelu valitsee tämän kirjaston oletuksena. Ensisijaisen noutopaikan voi kuitenkin aina ohittaa ja valita noutopaikan itse.

Jos et vielä ollut kirjautunut sisään, pyytää järjestelmä sinua kirjautumaan tässä vaiheessa.

Varausmaksua ei peritä. Varattu teos voi tulla mistä tahansa Vaara-kirjastosta. Kuljetuksesta ei peritä erillistä maksua.

Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, onnistuu peruuttaminen ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon. Noutamattomasta varauksesta peritään maksu 1 €.

Noutoilmoitus saapuneesta varauksesta

 • Saat kirjastolta noutoilmoituksen, kun varaamasi teos on noudettavissa kirjastossa.
 • Noutoilmoitus lähetetään valintasi mukaan joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä. Ilmoitustavan näet verkkokirjaston Omat tiedot-välilehdeltä.
 • Ilmoitustavan muutos onnistuu verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdellä lomakkeella "Tee viestiasetusten muutospyyntö". Tieto välityy kirjaston henkilökunnalle, joka tekee toivomasi muutokset asiakastietoihisi.
 • Huomioithan, että kirjeitse lähetettävät saapumisilmoitukset voivat joissain tapauksissa saapua kovin lähellä viimeistä noutopäivää.

Jos et halua hyödyntää verkkokirjastoa varauksen tekemisessä, onnistuu varauksen tekeminen myös ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Maksut

Verkkokirjastossa näkyvät maksut ovat reaaliaikaisia, jolloin myöhässä olevan aineiston maksu kertyy nidekohtaiseen kattoon saakka (5 €/nide, Joensuun seutukirjastossa 6 €/nide). Verkkomaksaminen on mahdollista, jos maksuja on 1 € tai enemmän.

 • Joensuun seutukirjaston maksut
 • Ilomantsin kirjaston maksut
 • Juuan kunnankirjaston maksut
 • Kiteen kaupunginkirjaston maksut
 • Lieksan kaupunginkirjaston maksut
 • Nurmeksen kaupunginkirjaston maksut
 • Rääkkylän kunnankirjaston maksut
 • Uutuusvahti

  Verkkokirjasto tallentaa kaikki hakusi, vaikka et olisikaan kirjautuneena. Välimuistin tyhjentäminen tai selaimen sulkeminen poistaa nämä tallennetut tiedot.

  Haun pystyy tallentamaan myös pysyvästi tekemällä siitä uutuusvahdin. Tämä onnistuu välilehdellä "Tallennetut haut". Valitse se haku, jonka haluat tallentaa uutuusvahdiksi ja määritä pudotusvalikosta, haluatko tiedon hakuun liittyvistä uutuuksista päivittäin vai viikottain. Tiedot lähetetään sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet määritellyt uutuusvahdin sähköpostiosoitteeksi Omat tiedot -välilehdellä.

  Suosikkilistat

  Verkkokirjastossa voi luoda itselleen yhden tai useamman suosikkilistan. Tietueita voi lisätä suosikkilistalle hakutulos- tai tietuesivulla nuppineulan muotoisella painikkeella. Suosikkilistoja voi olla useita ja niiden lisääminen tapahtuu Oman tilin Suosikit-välilehdellä. Samalla välilehdellä voi tehdä listasta julkisen, jolloin lista saa oman osoitteen. Listan osoitteen voi halutessaan jakaa esimerkiksi ystävilleen tai sosiaalisessa mediassa. Pelkkä julkaiseminen ei siis tuo listaa näkyväksi muille käyttäjille.

  KAUKOPALVELU

  Kaukopalvelu henkilöasiakkaille

  Muista kirjastoista tilataan aineistoa, jota ei ole Vaara-kirjastojen kokoelmista. Vaara-kirjastojen kokoelmissa olevaa aineistoa ei tilata kaukolainana - tee tällöin normaalisti varaus teoksesta.

  Vaara-kirjastojen asiakkaana voit tehdä kaukolainapyynnön

  • nettikirjastossa käyttämällä sähköistä lomaketta tai
  • täyttämällä oman kirjastosi neuvontapisteessä paperilomakkeen

  Kun teos on noudettavissa, saat siitä noutoilmoituksen. Lainan mukana säilytettävään saateliuskaan on merkitty eräpäivä, jolloin laina tulee palauttaa takaisin kirjastoon. Joskus lainan saa vain lukusalikäyttöön. Myös uusintapyynnöt tehdään oman kirjaston kaukopalvelun kautta.

  Kaukolainatilaus

  Kaukolainatilauksen toimitusmaksu on vähintään 1 € kirjastosta riippuen. Lisäksi peritään mahdollinen lähettäjäkirjaston maksu. Lähettäjäkirjastoista Varastokirjasto ja alueelliset kehittämiskirjastot eivät peri maksuja. Tieteelliset kirjastot sekä osa yleisistä kirjastoista voivat periä kaukolainamaksuja, jotka ovat 8–15 €.

  Ulkomaiset kaukolainat: Helsingin kaupunginkirjaston välityksellä tilattaessa maksu on 10 €/laina pohjoismaista, 15–30 €/laina muualta Euroopasta.

  Ks. oman kirjastosi maksut Maksut-kohdasta löytyvästä linkistä

  Kaukopalvelu kirjastoille

  Kirjastot voivat tehdä suoraan varauksen aineistorekisteriin lainassa olevasta ja hyllyvarauksen paikalla olevasta aineistosta. Noutopaikaksi valitaan kaukopalvelu. Kaukolainatilauksen voi tehdä myös sähköpostilla.

  Vaara-kirjastoissa varausjono on yhteinen. Varausta ei voi kohdistaa tiettyyn kirjastoon, joten pyydetty aineisto voi tulla mistä tahansa alueen kirjastosta. Ensisijaisesti varaus kohdistuu paikalla olevaan julkaisuun. Palautukset voi lähettää asianomaiseen kirjastoon suoraan.

  Joensuun pääkirjaston kaukopalvelu hoitaa kaukolainauksen keskitetysti. Kuljetukset muista Vaara-kirjastoista ajetaan kaksi kertaa viikossa. Vaara-kirjastot eivät peri kaukolainamaksuja muilta kirjastoilta.

  kaukopalvelu@joensuu.fi

  puh. 050 3156598

  Kotipalvelu

  Kirjasto palvelee kotiin niitä, jotka eivät voi itse asioida kirjastossa iän, sairauden tai vamman vuoksi.
  Palvelu on maksutonta ja käytettävissä on koko Vaara-kirjastojen kokoelma.

  • kauno- ja tietokirjallisuus
  • selkokirjat ja isotekstiset kirjat
  • äänikirjat
  • Celia-äänikirjat
  • musiikki- ja kielikurssiäänitteet
  • elokuvat
  • lehdet
  • nuotit ja partituurit

  Otathan yhteyttä kirjaston kotipalvelun osalta omaan lähikirjastoosi.

  Hankintaehdotus

  Hankintaehdotus

  Ennen hankintaehdotuksen lähettämistä varmista vielä haun kautta, että tarkoittamaasi teosta ei löydy Vaara-kirjastojen kokoelmista. Huom. Varauksen tekeminen onnistuu vain, jos ehdottamasi teos hankitaan kirjastoon.

  Vaara-kirjastojen käyttösäännöt

  Vastaanottaessasi kirjastokortin sitoudut noudattamaan Vaara-kirjastojen käyttösääntöjä. Käyttösääntöihin voit tutustua tästä liitteestä.