Haku

Asiakkaana kirjastossa

Kirjastokortti

kirjastokortti

Lainaamiseen tarvitset aina kirjastokortin. Henkilökohtaisen kirjastokortin ja PIN-koodin saat kaikista Vaara-kirjastoista esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja sitoutumalla kirjaston käyttösääntöihin. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään maksu. Sama kirjastokortti käy kaikissa Vaara-kirjastoissa.

Halutessasi voit tulostaa Lainaajatiedot-lomakkeen ja täyttää sen valmiiksi. Näin nopeutat asiointiasi kirjastossa. Alle 15-vuotias saa kirjastokortin huoltajan kirjallisella suostumuksella. Lasten lainaajatiedot-lomakkeen voit ladata tästä. Jos lapsella ei ole kuvallista henkilöllisyystodistusta, Kela-kortti riittää.

Kirjastokortin haltija on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta vastaa huoltaja.

Jos korttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoosi. Kirjaston käyttösääntöjen mukaan kortin haltija vastaa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty.

Verkkokirjaston käyttäjätiliin on mahdollista liittää useampia kirjastokortteja, esimerkiksi huollettavien kortit. Lisätietoa löydät Verkkokirjasto ja tiedonhaku -sivulta.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla.

Jos puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoita muutoksesta kirjastoosi tai päivitä tietosi kirjautumalla verkkokirjaston Oma tili –sivulle.

 • Uusi osoite ei päivity tietoihisi automaattisesti, vaan lomakkeella antamasi tiedot välittyvät kirjaston asiakaspalveluun päivitettäväksi.
 • Nimenmuutoksen voit tehdä vain paikan päällä kirjaston asiakaspalvelussa. Ota mukaasi valokuvallinen henkilöllisyystodistus, jossa on uusi nimesi.

PIN-koodi

PIN-koodin eli tunnusluvun saat kaikista Vaara-kirjastoista. Ota mukaan kirjastokorttisi ja kuvallinen henkilöllisyystodistus. PIN-koodi on monikäyttöinen. Tarvitset sitä, kun:

 • kirjaudut verkkokirjastoon
 • käytät e-aineistoja
 • lainaat kirjastossa lainausautomaatilla
 • asioit omatoimikirjastossa

PIN-koodin pituus on 4–10 numeroa. Jos unohdat PIN-koodisi, saat uuden kirjaston asiakaspalvelusta esittämällä kirjastokorttisi. Sähköpostitse tai puhelimitse tunnuslukua ei voida antaa tietoturvasyistä. Koodin voi kuitenkin uusia verkkokirjastossa Kirjaudu sisään -painikkeen takaa löytyvästä PIN-koodi unohtunut/puuttuu -linkistä, jos sähköpostiosoitteesi on tallennettu asiakastietoihisi.

Lainat ja uusiminen

Omien lainojesi eräpäivät näet lainauskuitista tai verkkokirjaston Lainat–välilehdeltä. Tavallisin laina-aika on neljä viikkoa. Lehtien, levyjen, elokuvien ja pelien laina-aika on yleensä kaksi viikkoa. Kaikki laina-ajat ja sallitut lainamäärät näet tästä linkistä.

Palauta tai uusi lainasi viimeistään eräpäivänä, kirjaston aukioloaikana. Voit palauttaa lainasi mihin tahansa Vaara-kirjastoon. Myöhässä palautetuista tai uusituista lainoista peritään myöhästymismaksu.

Joissakin Vaara-kirjastoissa on käytössä palautusluukku. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu lainaajan omalla vastuulla. Luukun kautta palautetut teokset rekisteröityvät vasta seuraavana aukiolopäivänä.

Uusiminen onnistuu verkkokirjaston Lainat-välilehdellä, jonka löydät kirjauduttuasi palveluun. Valitse rastittamalla uusittavat lainat ja klikkaa painiketta Uusi valitut lainat. Voit uusia lainasi seitsemän kertaa, mikäli niihin ei kohdistu varauksia. Voit uusia lainasi myös soittamalla omaan kirjastoosi. Yhteystiedot löydät Kirjastot-välilehdeltä.

Kirjaston ilmoitukset apunasi

 • Eräpäivämuistutukset lähetetään aina sähköpostitse. Voit valita, montako päivää ennen eräpäivää viesti lähetetään.
 • Palautuskehotukset lähetetään sähköpostilla tai kirjeenä.
  1. palautuskehotus lähtee aina sähköpostilla, mikäli asiakkaalla on tiedoissaan sähköpostiosoite. Tämä viesti lähtee 14 vrk eräpäivästä, hinta 2 euroa.
  2. palautuskehotus lähetetään kirjeenä 28 vrk eräpäivästä, hinta 2 euroa.
 • Valitut omat asetuksesi näet verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdeltä. Jos sinulla on käytössä suomi.fi-palvelu, voit saada viestisi myös sinne.
 • Jos haluat muuttaa asetuksia, avaa Omat tiedot -välilehdellä lomake "Tee viestiasetusten muutospyyntö". Tieto välittyy kirjaston henkilökunnalle, joka tekee muutokset asiakastietoihisi.

Varaukset

Varausten tekeminen ja niiden hallinnointi onnistuu kätevimmin verkkokirjastossa. Lisäohjeita löydät Verkkokirjasto ja tiedonhaku -sivulta. Varauksia voi tehdä myös kirjaston asiakaspalvelussa.

Varaaminen on maksutonta. Varattu teos voi tulla mistä tahansa Vaara-kirjastosta. Kuljetuksesta ei peritä erillistä maksua.

Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos se ei ole vielä noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, onnistuu peruuttaminen ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon. Noutamattomasta varauksesta peritään maksu 2 €. Noutamattoman varauksen maksua ei peritä alle 15-vuotiailta asiakkailta.

Noutoilmoitus saapuneesta varauksesta

 • Saat kirjastolta noutoilmoituksen, kun varaamasi teos on noudettavissa kirjastossa.
 • Noutoaikaa on viikko. Viimeinen noutopäivä näkyy saamassasi viestissä.
 • Noutoilmoitus lähetetään valintasi mukaan joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä. Ilmoitustavan näet verkkokirjaston Omat tiedot-välilehdeltä.
 • Ilmoitustavan muutos onnistuu verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdellä lomakkeella "Tee viestiasetusten muutospyyntö". Tieto välittyy kirjaston henkilökunnalle, joka tekee toivomasi muutokset asiakastietoihisi.
 • Varaustunnisteesi voit muuttaa Omat tiedot -välilehdellä "Tee osoitteenmuutospyyntö" -linkin kautta. Tieto välittyy kirjaston henkilökunnalle, joka tekee toivomasi muutokset asiakastietoihisi. Varaustunnisteen tulee olla yksilöllinen, joten kovin yleinen nimi voi olla käytössä jo jollakin muulla. Tässä tapauksessa pitää keksiä uusi varaustunniste tai lisätä vaikka numeroita tunnukseen. Tunnisteen muuttaminen ei vaikuta jo noutoa odottamassa olevien varausten kohdalla.
 • Huomioithan, että kirjeitse lähetettävät saapumisilmoitukset voivat joissain tapauksissa saapua kovin lähellä viimeistä noutopäivää.

Maksut

Verkkokirjastossa näkyvät maksut ovat reaaliaikaisia, jolloin myöhässä olevan aineiston maksu kertyy nidekohtaiseen kattoon saakka (5 €/nide, Joensuun seutukirjastossa 6 €/nide).

Verkkomaksaminen on mahdollista, jos maksuja on 1 € tai enemmän.

Vaara-kirjastojen käyttösäännöt

Vastaanottaessasi kirjastokortin sitoudut noudattamaan Vaara-kirjastojen käyttösääntöjä.

-- >