Haku

Muistat sie -muistelulaukut

Muistelulaukkuja 1930-60 -lukujen elämästä

Muistat sie? -muistelulaukut käsittelevät 1930–1960-lukujen elämää seitsemän eri teeman kautta. Käsityö on jaettu kahteen erilaiseen laukkuun. Pula-aika -laukuissa on samat tekstit, mutta esineet poikkeavat toisistaan.

Muistelulaukut ovat lainattavissa Vaara-kirjastojen toimipisteistä ja niihin voi tehdä varauksen. Laukkujen laina-aika on kaksi viikkoa. Laukkuja saa lainata yhden kerrallaan. Myöhästymismaksut peritään laukuista normaalisti.

Muistelulaukut sisältävät historiatietoa, kuvia, vanhoja lehtiä, kirjoja ja "tunnemuistitekstejä" eli teemaan liittyviä runoja, muisteluksia, sananlaskuja, kaskuja yms. Laukuista voi myös löytää tuoksuja, musiikkia ja ääniä, joiden avulla voi tehdä tunnelmointimatkan vaikkapa rantasaunaan. Jokainen laukku sisältää myös niiden teemaan liittyvää esineistöä. Joissakin laukuissa on myös "interaktiivisia" esineitä. Esimerkiksi koulu-muistelulaukun pienille liitutauluille voi harjoitella kaunokirjoitusta tai laskea laskuja. Laukkujen materiaaleja voi vapaasti kosketella, käännellä, tutkia ja vaikka nuuhkia.

Omat merkittävät, teemaan liittyvät muistot voi kirjata muistelulaukuista löytyvään muistikirjaan. Ole mukana tekemässä historiaa!

Kysy laukkuja lähimmästä Vaara-kirjastoihin kuuluvasta toimipisteestä. Ja sitten ei kun muistelemaan!

Posti polkee ja tieto kulkee – Posti ja lehdet 1920–1960

Muistelulaukku Posti ja lehdet

Muistelulaukku sisältää postitoimintaan ja lehtiin liittyviä materiaaleja, kuten postikortteja, kenttäpostikirjeitä ja lehtiä. Laukun avulla voi tutustua esimerkiksi siihen, miten kirjeet liikkuivat sota-aikaan ja kuinka sodan melskeen alkaminen sekä päättyminen uutisoitiin Pohjois-Karjalan tunnetuimmassa lehdessä.

Puhelinlangoilta radioaalloille ja kuvavirtaan – Puhelin, radio ja televisio "entisaikaa

Muistelulaukku Puhelin, radio ja televisio

Muistelulaukku sisältää radioon, puhelintoimintaan ja televisioon liittyviä materiaaleja, kuten puhelimen, lehtiä ja musiikkia. Laukun avulla voi tutustua esimerkiksi siihen, miten asiat ennen oikein hoituivat, kun käytössä ei ollut internetiä tai kännyköitä.

Vanhan arjen kädentaidoilla

Muistelulaukku Käsityöt ennen vanhaan

Käsityö –muistelulaukku sisältää kotona tehtyihin käsi- ja puhdetöihin liittyviä materiaaleja. Laukun avulla voi tutustua esimerkiksi lampaanvillan käsittelyyn, kankaankudontaan sekä muihin käsitöihin.

Näppäränäpit – käsityöläiset

Muistelulaukku Näppäränäpit - käsityöläiset

Muistelulaukku sisältää perinteisiin käsityöammatteihin liittyviä materiaaleja, esimerkiksi käsityöläisten työvälineitä ja liikkuvaa kuvaa. Laukun avulla voi tutustua esimerkiksi siihen, minkälaisia olivat entisajan suutareiden tai räätäleiden ammatit.

Ostokortteja, konsteja ja korvikkeita

Muistelulaukku Ostokortteja, konsteja ja korvikkeita

Pula-aika -muistelulaukut sisältävät pula-aikaan liittyviä materiaaleja. Säännöstely iski suomalaisiin sota-aikana ja sen jälkeen. Kaikki oli kortilla, niin elintarpeet kuin työvoima, joten kaikenlaisia keinoja tarvittiin kahvikorvikkeista mottitalkoisiin. Kummassakin laukussa on samat tekstit vain esineet poikkeavat toisistaan. Laukut sisältävät muun muassa kahvinkorvikkeita, paperikangaskengät sekä valtion yleisostokortteja.

Saunan taikaa

Muistelulaukku Saunan taikaa

Muistelulaukku sisältää saunomiseen liittyviä materiaaleja. Laukusta voi esimerkiksi löytää miesten ja naisten ehostautumisvälineitä, kuppaussarvet ja kuvamateriaalia. Laukku käsittelee saunaa kulttuurihistoriallisena ilmiönä ja tarjoaa mahdollisuuden virkistää omia saunamuistoja muun muassa erilaisten runojen, muistelusten ja saunatuoksun avulla.

Koulutie – Lasten kouluelämää "ennen vanhaan"

Muistelulaukku Lasten kouluelämää entisaikaan

Muistelulaukku sisältää koulunkäyntiin liittyviä materiaaleja, koulunkäyntivälineitä, koulukirjoja, koulutaulujulisteita ja koululauluja. Laukku tarjoaa mahdollisuuden virkistää omia koulutie- ja koulu-aikamuistoja.

Leikit – wanhoja lasten leikkejä ja leluja

Muistelulaukku Vanhoja lsten leikkejä ja leluja

Muistelulaukku sisältää entisaikojen leikkeihin ja leluihin liittyviä materiaaleja, esimerkiksi leluja, kuvia, tekstejä ja lehtiä. Laukku tarjoaa mahdollisuuden virkistää omia lapsuudenajan leikkimuistoja.