Search

TET-harjoittelu kirjastossa

Kirjastoissa työskentelee monenlaisia harjoittelijoita ja työelämään tutustujia, myös yläkoulun TET-harjoittelijoita. Monet kirjaston nykyiset työntekijätkin ovat aloittaneet aikanaan tettiläisinä!

Jos haluat tettiläiseksi meille, ota rohkeasti yhteyttä omaan kirjastoosi. TET-paikat ovat kysyttyjä, joten yhteyttä kannattaa ottaa hyvissä ajoin. Joensuun pääkirjaston osalta tettiläisistä vastaa pedagoginen informaatikko, puh. 050 562 7031.

Tettiläisen mietteitä keväältä 2022

pääkirjaston tietopalvelu

Olen 8-luokkalainen tyttö Joensuusta ja olin Joensuun pääkirjastolla viikon TET:issä, eli työelämään tutustumisessa. Ajattelin nyt kertoa hieman omasta TET - viikostani kirjastolla. Toivon, että erityisesti TET -paikkaa hakevat nuoret lukisivat tämän blogin ja toivon mukaan ehkä jopa kiinnostuisivat kirjastotöistä ja hakisivat sinne TET:iin.

TET päiväni olivat kuuden tunnin pituisia. Tulin kirjastolle ma,ti,ke ja pe aamuina kello 9.00, kun kirjasto avattiin ja pääsin useimmiten lähtemään kello 15.00. Muutamana päivänä pääsin kuitenkin hieman aiemmin, koska olin saanut tehtyä ajoissa kaiken siltä päivältä. Torstaina pääsin Mysteeri - kirjastoauton kyytiin ja sen myötä päiväni alkoi 8.00 ja pääsin jo 14.00 kotiin.

Päivät etenivät niin, että kirjastolle tultuani veimme kaikki ulkovaatteet ja tavarat, joita en tarvinnut, erilliseen lukittuun kaappiin. Sen jälkeen TET -ohjaajani vei minut ensimmäiselle osastolle, jossa pääsin kahden tunnin ajan aina tekemään ja seuraamaan siellä tapahtuvaa työskentelyä. Ensimmäisen kahden tunnin työskentelyn jälkeen, eli kello 11.00, oli aina puolen tunnin ruokatauko, jonka jälkeen mentiin eri osastolle, jossa työskentelin toiset kaksi tuntia. Joka päivä kävin siis kahdella eri osastolla seuraamassa ja työskentelemässä. Päivän lopussa, eli kello 13.30-15.00 oli vielä omia hommia. Silloin aina kirjoitin tätä blogia.

Jokainen päivä oli erilainen

Ensimmäisenä TET-päivänä kirjastolle päästyäni TET ohjaajani oli minua ala-aulassa vastassa. Siitä menimme hänen työhuoneeseen, jossa hän piti minulle alkuhaastattelun. Tämän jälkeen täytin pienen kyselylapun, jossa kysyttiin esimmerkiksi vapaa-ajan tekemisiäni ja lempi- ja inhokkikouluaineitani. Tämän jälkeen kävimme ohjaajan kanssa koko kirjaston varastosta ihan ylimpään kerrokseen asti läpi ja hän näytti missä mikäkin sijaitsee. Tämän jälkeen oli puolen tunnin ruokatauko, jolloin sain syödä rauhassa omia eväitä. Eväiden jälkeen pääsin katsomaan millaista on työskennellä tietopalvelun parissa. Se oli mielenkiintoista.

Jo ensimmäisenä päivänä opin paljon uutta ja sain nähdä minkälaisia työtehtäviä kirjastohenkilökunta tekee. Sain myös tietää, että kirjasto ei ole täynnä vain eri paksuisia ja sivuisia kirjoja, vaan sieltä löytyy myös laajasti musiikin ystäville kaikenlaista. CD levyjen lisäksi Joensuun pääkirjastolla voi äänittää omaa musiikkia, soittaa esimerkiksi pianoa ja laulaa jopa karaokea.

lasten ja nuorten osasto

Toisena TET päivänä pääsin aloittamaan päivän lanu-, eli lasten ja nuorten osastolta. Siellä hyllytin kirjoja ja desinfioin legopalikoita, joilla lapset olivat leikkineet. Legojen desinfioinnin jälkeen olikin jo ruoka tauko, joka kesti taas sen puoli tuntia. Ruuan jälkeen oli vuorossa musiikkiosasto. Siellä pääsin tarkistamaan, että CD -levyt olivat ehjät ja oikeissa kuorissa, sekä pääsin leikkaamaan pieniä juliste lappuja irti papereista. Toinen TET -päivä meni kyllä todella nopeasti. Osa syy siihen varmaan on, että oli niin paljon tehtävää. Tietysti myös kun uppoaa siihen tekemiseensä, niin ei edes välttämättä tajua kuinka nopeasti se aika meneekään.

Tykkään todella paljon käsitöistä, ja niitä pääsin onnekseni kolmantena TET- päivänä tekemään. Ensimmäisenä aamulla pääsin hankintaosastolle muovittamaan ja tarraamaan uusia kirjoja, sekä pääsin katsomaan miten kirjoista revenneitä tai irronneita sivuja liimataan takaisin paikoilleen. Tämän jälkeen oli taas se legendaarinen puolen tunnin ruokatauko. Ruokatauon jälkeen meninkin lainauspalveluun. Siellä oli todella mukava henkilökunta minua vastassa. Se lämmitti sydäntä. Siellä pääsin tekemään paljon kaikenlaista, josta tykkäsin. Pääsin muun muassa tarkistamaan, että lautapeleissä on kaikki osat ja nappulat tallessa, sekä leimaamaan ja rastittamaan poistokirjoja. Osan kirjoista veimme varastoon, koska niitä oli niin paljon, etteivät kaikki mahtuneet huoneessa oleviin hyllyihin. Kolmas TET -päivä oli kyllä ehdottomasti lempipäiväni koko TET -jaksossa.

Mysteerin kyydissä!

mikrofilmien lukulaite

Torstaina olikin pitkään jännitetty kirjastoauto -päivä. Pääsin siis koko päiväksi kirjastoauton mukaan käymään Rekivaaran ja Suhmuran ala-asteilla. Päivä oli aika rento, koska kirjastoautossa ei tuona päivänä ollut paljon vierailijoita ja kävimme tosiaan vaan muutamalla koululla. Pääsin kuitenkin päivän aikana jonkun verran kuittaamaan kirjoja lainatuksi ja palautetuksi. Ensin se tuntui vähän vaikealta, kun en ollut tehnyt sellaista koskaan ennen, mutta nopeasti siihen sitten tottui ja se alkoi sujumaan. Pysähdyimme kierroksen lopuksi evästauolla Reijolassa ja sitten tulimme kirjastolle takaisin. Olimme kirjastolla takaisin noin yhdeltä, joten hyllytin kirjastoautosta tulleita kirjoja oikeisiin hyllyihin. Päivä oli kaikin puolin mukava ja aivan turhaan jännitin.

Perjantaina, eli viimeisenä päivänä pääsin Vipuseen lehtiosastolle. Siellä tutustuin netissä oleviin sanomalehtiin ja kuvalehtiin, sekä pääsin katsomaan mikrofilmirullan avulla vanhoja suomalaisia sanomalehtiä. Katsoin muun muassa lehdistä mitä Suomessa tapahtui ja tehtiin sinä päivänä kun minä synnyin. Se oli mielenkiintoista. Loppupäivän olinkin TET-ohjaajani kanssa. Ensin oli taas omia hommia, jolloin viimeistelin tämän blogi -kirjoituksen. Sen jälkeen oli vielä loppuhaastattelu ja tunnelmat TET-viikosta ja täytimme TET:iin liittyvän lapun, jonka vien opolleni kun kouluviikko taas alkaa.

Loppumietteitä

TET-viikosta jäi kaikin puolin positiiviset tunnelmat. Oli kiva nähdä millaisia työtehtäviä kirjastolla on ja oli kiva myös itse päästä tekemään ja olla mukana. Yllätyin hieman siitä, miten erilaisia ja vaativia kaikki työtehtävät ja ammatit siellä kuitenkin ovat. En myöskään ennen tiennyt, että kirjastoista voi lainata äänikirjoja. Opin siis paljon uutta TET-viikon aikana. Opin muun muassa hyllyttämään ja sen lisäksi sain uutta tietoa kirjastotyöstä ja kirjastosta ylipäätään. Kirjaston henkilökunta oli kyllä pelkkää plussaa, ihan niin kuin ajattelinkin. Kaikki ottivat minut avoimin mielin vastaan ja olivat todella mukavia. Jos et siis vielä ole varma mihin hakisit TET:iin, niin voin lämpimästi suositella Joensuun pääkirjastoa.

Nimimerkki: mietteliäs 1