Haku

Teemalaukut

Muistat sie -muistelulaukut

Muistat sie? -muistelulaukut käsittelevät 1930–1960-lukujen elämää seitsemän eri teeman kautta. Käsityö on jaettu kahteen erilaiseen laukkuun. Pula-aika -laukuissa on samat tekstit, mutta esineet poikkeavat toisistaan.

Muistelulaukut ovat lainattavissa Vaara-kirjastojen toimipisteistä ja niihin voi tehdä varauksen. Laukkujen laina-aika on kaksi viikkoa. Laukkuja saa lainata yhden kerrallaan. Myöhästymismaksut peritään laukuista normaalisti.

Muistelulaukut sisältävät historiatietoa, kuvia, vanhoja lehtiä, kirjoja ja "tunnemuistitekstejä" eli teemaan liittyviä runoja, muisteluksia, sananlaskuja, kaskuja yms. Laukuista voi myös löytää tuoksuja, musiikkia ja ääniä, joiden avulla voi tehdä tunnelmointimatkan vaikkapa rantasaunaan. Jokainen laukku sisältää myös niiden teemaan liittyvää esineistöä. Joissakin laukuissa on myös "interaktiivisia" esineitä. Esimerkiksi koulu-muistelulaukun pienille liitutauluille voi harjoitella kaunokirjoitusta tai laskea laskuja. Laukkujen materiaaleja voi vapaasti kosketella, käännellä, tutkia ja vaikka nuuhkia.

Omat merkittävät, teemaan liittyvät muistot voi kirjata muistelulaukuista löytyvään muistikirjaan. Ole mukana tekemässä historiaa!

Kysy laukkuja lähimmästä Vaara-kirjastoihin kuuluvasta toimipisteestä. Ja sitten ei kun muistelemaan!

Posti polkee ja tieto kulkee – Posti ja lehdet 1920–1960

Muistelulaukku Posti ja lehdet

Muistelulaukku sisältää postitoimintaan ja lehtiin liittyviä materiaaleja, kuten postikortteja, kenttäpostikirjeitä ja lehtiä. Laukun avulla voi tutustua esimerkiksi siihen, miten kirjeet liikkuivat sota-aikaan ja kuinka sodan melskeen alkaminen sekä päättyminen uutisoitiin Pohjois-Karjalan tunnetuimmassa lehdessä.

Puhelinlangoilta radioaalloille ja kuvavirtaan – Puhelin, radio ja televisio "entisaikaa

Muistelulaukku Puhelin, radio ja televisio

Muistelulaukku sisältää radioon, puhelintoimintaan ja televisioon liittyviä materiaaleja, kuten puhelimen, lehtiä ja musiikkia. Laukun avulla voi tutustua esimerkiksi siihen, miten asiat ennen oikein hoituivat, kun käytössä ei ollut internetiä tai kännyköitä.

Vanhan arjen kädentaidoilla

Muistelulaukku Käsityöt ennen vanhaan

Käsityö –muistelulaukku sisältää kotona tehtyihin käsi- ja puhdetöihin liittyviä materiaaleja. Laukun avulla voi tutustua esimerkiksi lampaanvillan käsittelyyn, kankaankudontaan sekä muihin käsitöihin.

Näppäränäpit – käsityöläiset

Muistelulaukku Näppäränäpit - käsityöläiset

Muistelulaukku sisältää perinteisiin käsityöammatteihin liittyviä materiaaleja, esimerkiksi käsityöläisten työvälineitä ja liikkuvaa kuvaa. Laukun avulla voi tutustua esimerkiksi siihen, minkälaisia olivat entisajan suutareiden tai räätäleiden ammatit.

Ostokortteja, konsteja ja korvikkeita

Muistelulaukku Ostokortteja, konsteja ja korvikkeita

Pula-aika -muistelulaukut sisältävät pula-aikaan liittyviä materiaaleja. Säännöstely iski suomalaisiin sota-aikana ja sen jälkeen. Kaikki oli kortilla, niin elintarpeet kuin työvoima, joten kaikenlaisia keinoja tarvittiin kahvikorvikkeista mottitalkoisiin. Kummassakin laukussa on samat tekstit vain esineet poikkeavat toisistaan. Laukut sisältävät muun muassa kahvinkorvikkeita, paperikangaskengät sekä valtion yleisostokortteja.

Saunan taikaa

Muistelulaukku Saunan taikaa

Muistelulaukku sisältää saunomiseen liittyviä materiaaleja. Laukusta voi esimerkiksi löytää miesten ja naisten ehostautumisvälineitä, kuppaussarvet ja kuvamateriaalia. Laukku käsittelee saunaa kulttuurihistoriallisena ilmiönä ja tarjoaa mahdollisuuden virkistää omia saunamuistoja muun muassa erilaisten runojen, muistelusten ja saunatuoksun avulla.

Koulutie – Lasten kouluelämää "ennen vanhaan"

Muistelulaukku Lasten kouluelämää entisaikaan

Muistelulaukku sisältää koulunkäyntiin liittyviä materiaaleja, koulunkäyntivälineitä, koulukirjoja, koulutaulujulisteita ja koululauluja. Laukku tarjoaa mahdollisuuden virkistää omia koulutie- ja koulu-aikamuistoja.

Leikit – wanhoja lasten leikkejä ja leluja

Muistelulaukku Vanhoja lsten leikkejä ja leluja

Muistelulaukku sisältää entisaikojen leikkeihin ja leluihin liittyviä materiaaleja, esimerkiksi leluja, kuvia, tekstejä ja lehtiä. Laukku tarjoaa mahdollisuuden virkistää omia lapsuudenajan leikkimuistoja.

Tunnet sie -muistelulaukut

Joensuun museoiden, kulttuuripalvelujen, seutukirjaston ja vanhuspalvelujen yhdessä tuottamiin laukkuihin on pakattu pienoisnäyttelyitä, joiden teemana on Tunne.

Näyttelyjen tavoitteena on tunteiden herättäminen, niiden tietoinen tarkastelu ja niiden kautta tapahtuva taideteosten ja oman itsen syvempi kokeminen. Joukossa on myös paikallis- ja lähihistoriaan liittyviä näyttelyjä, joiden kohdalla tunteminen laajenee merkitsemään myös muistamista ja tietämistä.

Laukkuja on kolmesta aiheesta, jotka ovat 1) maisema, 2) vanha kaupunkikuva ja 3) lapsuus. Kustakin aiheesta on kaksi erilaista sarjaa, joten yhteensä laukkuja on kuusi toisistaan poikkeavaa.

Näyttelylaukut sisältävät taideteoksia ja valokuvia sekä seinälle ripustettavassa että kädessä pideltävässä muodossa. Lisäksi laukuissa on moniaistista oheismateriaalia: niiden kautta näyttelyt avautuvat katselun lisäksi kuunneltaviksi ja kosketeltaviksi. Näyttelylaukkujen ohjaustekstit rohkaisevat käyttäjiä taideteosten lähestymiseen omien muistojen, tunteiden ja kokemusten kautta. Taideteokset ja valokuvat ovat Joensuun taidemuseon, kaupungin ja Pohjois-Karjalan museon kokoelmista. Laukut lisäävät museoiden saavutettavuutta tuomalla kokoelmien teoksia pois museoiden seinien sisältä ja arkistojen kätköistä.

Hanketta on rahoittanut Opetus – ja kulttuuriministeriö. Laukut on koonnut TaK Mirka Seppälä. Kokoamisessa on avustanut molempien museoiden henkilökunta, useat kirjastonhoitajat sekä vanhuspalvelujen työntekijät. Antoisia hetkiä näyttelyjen parissa!

Näyttelylaukut-esite (pdf)

Perinnelaukut

Kaksi entisen Pyhäselän kotiseutumuseon kokoelmista koottua perinnelaukkua, teemoina Pyhäselkä ja Karjalan rata.

Pyhäselkä-laukku sisältää talonpoikaisia esineitä. Esineiden ympärille on koottu kotiseutuopetuspaketti, joka sisältää mm. koosteen Pyhäselän kunnan historiasta, Pyhäselän kartan, vanhoja Pyhäselästä kertovia valokuvia, kirjallisuusluettelon sekä eri ikäkausille sovellettavia tehtäviä. Lataa laukun tarkempi sisältö PDF-tiedostona (260 kt).

Karjalan rata -laukku sisältää rautatieaiheisia esineitä. Esineiden ympärille on koottu kotiseutuopetuspaketti, joka sisältää mm. koosteen Karjalan radan historiasta, Karjalan radan kartan, valokuvia, rautatieaiheisen kirjallisuusluettelon sekä eri ikäkausille sovellettavia tehtäviä. Lataa laukun tarkempi sisältö PDF-tiedostona (185 kt).

Perinnelaukut ovat lainattavissa Joensuu seutukirjaston toimipisteistä.

Maailmankoulun matkalaukut

Maailmankoulun matkalaukut ovat varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen suunnattuja teemakohtaisia materiaalipaketteja, joita globaalikasvattaja voi lainata käyttöönsä.

Laukuissa on valmiit tuntisuunnitelmat sekä niihin liittyvät materiaalit huomoiden eri ikäluokat. Laukuista löytyy myös teemaan liittyvää kirjallisuutta ja vinkkejä aiheen jatkokäsittelyyn.

Matkalaukkuja on tarjolla seuraavista aiheista:

  • Ihmisiä liikkeellä
  • Rauhan rakentajat
  • Lapsen oikeudet 1 ja 2
  • Vihreä matkalaukku 1 ja 2
  • Minä ja muut - me yhdessä!

Varhaiskasvatuksen teemalaukut

Varhaiskasvatuksen käyttöön suunniteltuihin teemalaukkuihin on koottu kirjoja, leikkejä, askartelua, liikuntaideoita ja muuta tekemistä eri teemojen ympärille. Niissä on mukana osa pajoihin tarvittavasta materiaalista, mutta esimerkiksi askartelumateriaalin hankinta on laukun lainaajan vastuulla.

Teemalaukkuja on neljä erilaista:

  • Tunteet
  • Ilmasto ja sää
  • Perinne ja vanha aika
  • Eri maiden kulttuurit ja tarinat