Search

Kirjastopolku

Koulun ja kirjaston yhteistyö on nyt koottu Kirjastopolun alle. Sen tavoitteena on kasvattaa lukemisesta saatavaa iloa ja tiedonhallinnan taitoja. Kirjastopolkua kulkemalla jokainen oppilas pääsee harjoittelemaan kirjaston käyttöä toiminnallisten vierailujen avulla. Koululaiset oppivat etsimään tietoa ja arvioimaan sen luotettavuutta. Lisäksi he saavat osallistua innostaviin kirjavinkkauksiin.

Voit ladata kirjastopolun tulostettavan esitteen tästä linkistä (PDF / 1,2 Mt).

Kirjastopolun vaiheet

Esikoulu: Tervetuloa kirjastoon -kampanja

Kirjasto lähettää kaikille tuleville ekaluokkalaisille tervetulokirjeen, jossa vanhempia kannustetaan hankkimaan lapselle oma kirjastokortti ennen koulun alkua. Samalla lapset saavat itselleen uuden kirjanmerkin.

1. luokka: kirjastovierailu

Alueen ekaluokkalaiset pääsevät ohjatulle ja toiminnalliselle tutustumiskäynnille kirjastoon tai kirjastoautoon.

3. luokka: kirjavinkkaus

Kirjasto tarjoaa kolmasluokkalaisille innostavan kirjavinkkauksen, jossa voidaan ottaa huomioon myös luokanopettajan toiveet. Vinkkaus voidaan tarvittaessa pitää myös etänä.

5. luokka: Tietovelhot-tiedonhakukokonaisuus

Tietovelhot-kokonaisuus opettaa tiedonhakutaitoja niin internetin kuin verkkokirjastonkin avulla. Prosessin aikana oppilaat pohtivat muun muassa sitä, miten he voivat tunnistaa luotettavan tiedon. Kokonaisuus soveltuu sekä MOK-jaksolle että eri oppiaineiden opetukseen, ja se toteutetaan tiiviissä yhteistyössä koulujen kanssa. Tietovelhot-kokonaisuus pidetään luokassa, mutta se sisältää myös vierailun kirjastoon tai kirjastoautoon. Kokonaisuuden kesto on max. 4 x 45 minuuttia.

7. luokka: Tutustumiskäynti kirjastoon

Kirjasto kutsuu seitsemäsluokkalaiset tutustumiskäynnille kirjastoon. Vierailun aikana kirjasto ja kirjaston palvelut tulevat tutuiksi pelillisen mobiilisovelluksen avulla.

9. luokka: Tietosurffarit-tiedonhakukokonaisuus

Tietosurffarit-kokonaisuus auttaa oppilaita etsimään tietoa verkosta. Prosessin aikana oppilaat pohtivat muun muassa tiedon luotettavuutta ja kriittisen lukutaidon tärkeyttä. Kokonaisuus soveltuu sekä MOK-jaksolle että eri oppiaineiden opetukseen, ja se toteutetaan tiiviissä yhteistyössä koulujen kanssa. Tietosurffarit-kokonaisuus pidetään luokassa, ja sen kesto on 3 x 45 minuuttia.